Nyhed

Regeringen presser familievirksomheder tættere på afgrunden

Regeringens seneste udspil svækker muligheden for investeringer både i nye og gamle virksomheder, og forværrer endnu engang situationen for de mange danske familievirksomheder, der står foran et generationsskifte.

Investeringer er altafgørende for de danske virksomheder. Både den nystartede iværksættervirksomhed og den en mangeårige lokale produktionsvirksomhed skal kunne rejse kapital, så de kan investere i innovation, grøn omstilling og nye medarbejdere. Ellers risikerer de ikke at kunne følge med i den globale konkurrence.

Derfor rammer det dansk erhvervsliv hårdt, når regeringen varsler en skattestigning på aktiegevinster eller investeringsudbytte. Det betyder færre investeringer og dermed mindre kapital til de nuværende og kommende danske erhvervseventyr. 

Derudover er konsekvensen af regeringens forslag at de store kapitaldræn, som i forvejen truer tusindvis af danske familievirksomheder, der står foran et generationsskifte, bliver endnu større. 

3%-point skattestigning koster 23% af egenkapitalen 

Problemets omfang er tydeligt, hvis man beregner generationsskifteskatten ud fra C25 virksomhedernes regnskabstal, og deres handelsværdi på børsen.

Her ville Novo Nordisk skulle betale 23% mere af sin egenkapital ved et generationsskifte som følge af skattestigningen. I alt ville et generationsskifte koste Novo Nordisk 432% af deres egenkapital, når kapitaldrænet fra tredoblingen af generationsskifteskatten forstærkes af forhøjelsen aktiebeskatningen. Det ville aldrig kunne lade sig gøre uden at Novo enten forgælder sig op over begge ører eller sælge virksomheden – fx til købere fra udlandet.

Nu er Novo Nordisk ikke længere en familieejet virksomhed, men det er 9 ud af 10 danske SMV’er og nogle af Danmarks største internationale erhvervssucceser som Danfoss, Jysk og LEGO.  Regeringens forslag forstærker dermed truslen mod tusindvis af livsværk, der danner rammen om hovedparten af private arbejdspladser uden for de store byer. I sidste ende betyder det, at flere familievirksomheder må lukke eller sælge livsværket - fx til udenlandske kapitalfonde. 

Sådan laver vi beregningerne

Eksemplet er udregnet på baggrund af virksomhedens egenkapital og handelsværdi (tilgået via euroinvestor.dk - 08/9 -2021). Her er den samlede beskatning udregnet efter, at der betales 15% i generationsskifteskat af handelsværdien, og der efterfølgende betales 45% udbytteskat, når pengene til skatten, skal trækkes ud af virksomheden.