Presse

​Kære regering: Kom ud og se, hvad det handler om

Kære Mette Frederiksen, Nikolaj Wammen, Morten Bødskov og Simon Kollerup

De familieejede virksomheder arbejder hårdt for at bidrage til Danmarks velstand og velfærd. Vi betaler gerne samme skat, som alle andre virksomheder. Vi lever for at skabe vækst, lønsomhed og arbejdsplad-ser. Faktisk hele 850.000 arbejdspladser, som vi også minder om i dagens aviser.

På den baggrund forstår vi ikke, at generationsskifteskatten skal tømme danske familievirksomheder for kapital og hæmme vores evne til at investere i fremtiden og skabe de arbejdspladser.

Generationsskifteskatten er helt afskaffet i Norge og Sverige. Herhjemme rammes virksomhederne stadig af høje kapitaldræn og manglende retssikkerhed efter, at I afskaffede Formueskattekurscirkulæret i 2015. Vi bekymrer os dybt over, at I nu også vil tredoble generationsskifteskatten.

Vi ved, at vi langt fra er de eneste. Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer, Dansk Byggeri, SMVdanmark og TEKNIQ Arbejdsgiverne er blot nogle af dem, der opfordrer jer til stoppe stramningen. Flere og flere konkrete virksomheder står frem og fortæller, at de frygter for arbejdspladsernes fremtid.

Hvis man kender virkeligheden ude i virksomhederne, så forstår man også frygten: Arbejdspladser og investeringer vil gå tabt. Mange må helt opgive livsværket og overveje, om arbejdspladserne kan blive i Skive, hvis ejerskabet flytter til Shanghai?

Vi håber og tror på, at I gerne vil skabe gode rammevilkår, der giver danske familievirksomheder muligheder for at skabe arbejdspladser i hele Danmark. Og vi er glade for erhvervsministerens udmelding om, at I tager erhvervslivets bekymringer alvorligt.

Herude er konsekvenserne ved tredoblingen nemlig åbenlyse. Ligeså åbenlyst er det dog, at jeres forslag med en afbetalingsordning desværre ikke tager bestik af den virkelighed, som familievirksomhederne arbejder i. Ligesom vi er glade for, at erhvervsministeren vil invitere til dialog på Slotsholmen om værdiansættelse, vil vi derfor også gerne invitere jer ud i landet til en snak om familievirksomhedernes virkelighed.

I behøver kun at sige til. Så finder vi en virksomhed, der byder velkommen med kaffe og kage. Vi håber, at alle i regeringen og Socialdemokratiets folketingsgruppe vil tage imod invitationen.

Danmark har ca. 60.000 familieejede virksomheder, så vi kan mødes i alle landets egne. Det er den største ejerform i næsten alle danske brancher, så vi kan tage udgangspunkt i ethvert ressortområde. 850.000 arbejdspladser afgørende for Danmark, så vi mener ærligt talt, at en skattetredobling fortjener et visit.

Vi glæder os til at se jer.

På vegne af Vækst i Generationer

De bedste hilsner
Jakob Haldor Topsøe, Jørgen Mads Clausen og Peter Foss