Debat

Debatindlæg: Generationsskatten kan ruinere virksomheder. Gør som Sverige og Norge: Afskaf den

EU opfordrer til at mildne generationsskifteskatterne. Mette Frederiksens svenske partifæller har for længst afskaffet generationsskifteskatten med hele Riksdagen bag sig. Resultatet er, at svenske iværksættere og virksomhedsejere er vendt tilbage til Sverige, og at generationsskifterne gennemføres tidligere. Norge har for nylig gjort det samme.

Af: Peter Foss, formand, FOSS A/S og medlem af netværket Vækst i Generationer, bragt i Berlingske 26. august 2019. 

Kære statsminister Mette Frederiksen (S). Jeg kan se i regeringens forståelsespapir, at I vil tredoble generationsskifteskatten. Det bekymrer mig meget.

Det kan være fristende at trække en (ekstra) kortsigtet skatteindtægt ud af Danmarks familievirksomheder, men det bliver på bekostning af både arbejdspladser, vækst og skatteindtægter på lang sigt.

Generationsskifter er udfordrende. Ikke mindst på grund af komplicerede regler, der efter SR-regeringens stramning i 2015 betyder, at virksomhederne mangler retssikkerhed og mulighed for at forudse skatteregningen ved et generationsskifte. Hvis I tredobler generationsskifteskatten, tredobler I også de udfordringer. Min påstand er, at du og regeringen tværtimod skaber mere velstand og velfærd på lang sigt, hvis I fjerner skatten helt.

En stramning, derimod, vil ramme tusindvis af virksomheder på meget forskellig vis og med forskellige grader af ødelæggelse. Jeg håber, at du nøje gennemtænker baggrunden for og følgerne af jeres planer og lytter til advarslerne fra blandt andre Dansk Byggeri, Tekniq Arbejdsgiverne, Dansk Erhverv, Dansk Industri og en række virksomheder, revisorer og økonomer.

Måske du vil starte med at besvare disse spørgsmål: Hvad er dit grundsyn på familievirksomheder? Er du enig, når din daværende gruppeformand, Henrik Sass, argumenterede for en højere generationsskifteskat med skræmmebilleder om »en ny økonomisk adel«, som ikke skal have lov til at »gå bananas« og »smadre virksomhederne«?

Jeg håber, at du, når du møder håndværksmestre, produktionsvirksomheder og andre stolte selvstændige erhvervsdrivende, oplever, at familieejede virksomheder oftest er baseret på stærke værdier og langsigtet tænkning. Mange af dine partifæller lader til at tro, at generationsskifteskatten handler om, hvem der skal lede virksomheden i det daglige. Det er forkert. Mange familieejede virksomheder har eksterne direktører både inden og efter generationsskiftet. Generationsskifteskatten handler om videreførelsen af det familieejerskab, der har bygget virksomheden op.

Værdiskabende

Ved du, hvor meget værdi familieejede virksomheder skaber? Vidste du, at de familieejede virksomheder udgør over halvdelen af Danmarks private erhvervsliv med ca. 850.000 ansatte? De er oftest også første led i fødekæden til andre gode ejerformer, f.eks. er størstedelen af selskaberne i C25-indekset startet som familievirksomheder. De er stærkt repræsenteret i »Udkantsdanmark«. 76 pct. af danskerne mener, at de styrker lokalsamfundet og investerer i medarbejderne. De familieejede virksomheder udgør på tværs af brancher rygraden af dansk erhvervsliv og af værdiskabelsen i Danmark. De er en helt uundværlig forudsætning for velfærdssamfundet.

Frygter du, at ejerfamilierne/arvingerne slipper for at betale skat? Det gør de ikke. De familieejede virksomheder betaler de samme skatter som alle andre. Først løbende 22 pct. i selskabsskat. Hernæst betaler ejerne 42 pct. af det, virksomheden betaler i udbytte. Hvis man sælger virksomheden, betaler man også 42 pct. i skat af fortjenesten. Det er en af verdens hårdeste beskatninger af investeringer.

Men hvis man lægger en generationsskifteskat oveni som en tredobbelt beskatning, går man fra en hård beskatning af overskuddet til direkte at dræne virksomheden for livsvigtig kapital i form af f.eks. maskiner, bygninger og inventar. Hvorfor skal de værdier beskattes, så længe de bliver i virksomhederne og skaber vækst? Er det ikke nok at beskatte, hvis familien vil indkassere den eventuelle gevinst?

Ved du, hvor voldsomt generationsskifteskatten belaster en familievirksomhed? Generationsskifteskatten skal betales af virksomhedens værdi, som Skattestyrelsen – efter ophævelsen af Formueskattecirkulæret – kan sætte stort set, som de lyster. Man beskattes nu også på forhånd af det, som Skattestyrelsen gætter på, at virksomheden tjener i fremtiden (goodwill).

Ved et tænkt generationsskifte ville generationsskifteskatten plus dertil nødvendigt udbytte i gennemsnit tømme C25-selskaberne for over 150 pct. af egenkapitalen. F.eks. ville Novo Nordisk miste ca. 150 mia. kr. og mere til, når man inkluderer værdien af de unoterede A-aktier. Det ville du nok aldrig gennemføre, men det er, hvad I forholdsmæssigt pålægger familievirksomhederne – store eksportsucceser og små lokale virksomheder. Det siger sig selv, at en familievirksomhed, som måske ved et uventet dødsfald skal betale hele egenkapitalen og mere til i skat, ikke samtidig kan investere i fremtiden. Selv den mest lempelige afdragsordning ville intet hjælpe, da bankernes kreditchefer ikke låner penge til så gældsplaget en virksomhed.

Erhvervsdrivende fonde

Foretrækker du erhvervsdrivende fonde frem for familieejede virksomheder? Erhvervsdrivende fonde er vigtige for dansk erhvervsliv, og I omtaler dem da også ofte positivt som alternativ til familieejerskabet. Men vær opmærksom på at overdragelsen til en fondskonstruktion betyder, at familien, der har skabt virksomheden, mister ejerskabet for tid og evighed. Det svarer til at betale 100 pct. af livsværket i skat.

Statskassen mister desuden al fremtidig udbytteskat fra virksomheden. Ikke mindst mister virksomheden næsten alle muligheder for at få tilført ny egenkapital. Næsten alle familieejede virksomheder er desuden for små til, at fondsløsningen er realistisk. Dansk erhvervsliv har glæde af mange forskellige ejerformer, men det skal vel ikke være en høj generationsskifteskat, som ved dødsfald tvinger virksomheden ud af familiens hænder og over til f.eks. udenlandske kapitalfonde?

Hvad er det, de svenske socialdemokrater har fået øje på? EU opfordrer til at mildne generationsskifteskatterne. Dine svenske partifæller har for længst afskaffet generationsskifteskatten med hele Riksdagen bag sig. Resultatet er, at svenske iværksættere og virksomhedsejere er vendt tilbage til Sverige, og at generationsskifterne gennemføres tidligere. Norge har for nylig gjort det samme. I Tyskland kan virksomheder generationsskifte uden kapitaldræn, hvis næste generation driver virksomheden videre i mindst syv år. Vi står temmelig alene om at pålægge vores egne virksomheder en ekstra skat.

Er du opmærksom på familievirksomhedernes særlige drivkraft? Entreprenører og iværksættere er meget efterspurgt – også hos Socialdemokratiet. De har en drivkraft, og deres succes gavner hele (lokal)samfundet. Familievirksomheder bærer denne særlige drivkraft og det stærke værdisæt med sig videre i generationer.

Forskning viser, at de skaber mere innovation for færre midler, og internationale opgørelser viser, at familievirksomheder på tværs af generationer klarer sig bedre end andre ejerformer. Se Lego, Danfoss og Topsøe såvel som tusinder af små og mellemstore virksomheder. Ejerne har deres udgangspunkt i Danmark, så hvorfor i al verden skulle vi hæmme eller stoppe næste generation i at drive virksomhederne videre? Jeg ser frem til at høre dine svar.